Vaihtokapula
Blogipostauksen pääkuvan alt-teksti

lokakuu 17, 2024

Podcast: Muovi, se siunattu kirous

23 Extra on Vaihtokapulan ja 23 Median yhteisvoimin toteutettu sarja kiertotaloudesta. Tässä jaksossa VTT:n erikoistutkija Malin zu Castell-Rüdenhausen jakaa laajaa tietämystään muoveista.

Miten muovi on muokannut meidän maailmaamme? Miten voimme hyödyntää muovin olemassaoloa mahdollisimman tehokkaasti?

Katso jakso tästä:

Koko sarjan löydät täältä

Muovia on monenlaista


Muovi taipuu moneen ja tänä päivänä meidän on vaikea kuvitella täyttä irtautumista muovista. Biopohjaiset muovit eivät ole ratkaisu fossiiliperäisen muovin korvaamiseen, sillä niiden tuottaminen vie paljon pinta-alaa ja resursseja ja tuotantoprosessi kuluttaa joka tapauksessa fossiilisia polttoaineita.

Yksi ratkaisu muovin hyökyaallon taltuttamiseen on muovin kierrätysratkaisujen ja -prosessien kehittäminen. Muoveja on monenlaisia, joista osaa ei voi kierrättää, ja toisia voi taas hyödyntää esimerkiksi kaukoenergian tuottamisessa.


Ratkaiseeko urban mining ongelman?


Muovin kierrätysominaisuudet vaihtelevat, mutta esimerkiksi käytetyissä puhelimissa on muita materiaaleja, jotka on rahallisestikin järkevää kierrättää. Kaappiin unohdetut käytetyt laitteet ovat varsinainen kultakaivos, joista saadaan raaka-aineita uusiksi tuotteiksi. Puhutaankin termistä "urban mining", joka tarkoittaa raaka-aineiden louhimista käytetyistä tuotteista. Eikö kuulostakin järkevältä?


Korjauskulttuuri takaisin!


Muu muassa printtereitä on suunniteltu hajoamaan niin, että käyttäjälle tulee tasaisin väliajoin tarve hankkia kokonaan uusi laite. Tällaisesta kulttuurista on päästävä nopeasti eroon, jossa poliittisilla päättäjillä ja sääntelyllä on tärkeä rooli.

Puhelimessa taas akun elinkaari ei ole kovin pitkä, mutta akun voi vaihtaa. Näin puhelimen käyttöikää saadaan pidennettyä yhä uudelleen ja uudelleen. Käytetty puhelin on sekä ympäristöystävällinen että edullinen vaihtoehto uuden puhelimen hankkimiselle.

Vastuu laitteiden eliniän pidentämisestä ja korjattavuudesta on valmistajalla, mutta yrityksille on luotava taloudelliset kannustimet laitteiden käyttöiän pidentämiseen. Tämä tulee lisäämään kustannuksia sekä laitteiden valmistajille että myös kuluttajille, mutta pitkällä tähtäimellä laitteiden pidennetystä käyttöiästä hyötyvät kaikki osapuolet.

Kiertotalous ja korjauskulttuuri tekevät uutta tuloaan

Siitä ole kauan, kun kodinkoneiden korjaajien mainoskyltit koristivat kylänraitteja. Kulttuurinen ja yhteiskunnallinen muutos on ollut nopea: laitteiden hinnat ovat laskeneet, mutta samalla laatu ja korjattavuus on heikentynyt huomattavasti. Miksi korjata, kun halvemmalla ostaa uuden? Miksi ostaa kallista ja laadukasta, kun halvemmalla saa yhtä hienon ja kiiltävän laitteen?

Uutuudenviehätys voi jopa houkutella ostamaan halpaa, koska se mahdollistaa aina vain uuden laitteen ostamisen. Maapallon kestokyvyn kannalta on kuitenkin välttämätöntä, että kulutuskulttuuriin tulee muutos.

Miten tästä eteenpäin?

Tarvitsemme sekä kulttuurisia että poliittisia muutoksia. Ajatus aina uuden ja halvan laitteen hankkimisesta on varsin uusi kulttuurinen ilmiö, josta on syytä palata askel taaksepäin kohti korjaamisen, huoltamisen ja laadun kulttuuria.

Poliittisilla päättäjillä on vastuu luoda yrityksille taloudelliset kannustimet tuottaa laatua. Toisaalta kulutus saattaa vähentyä myös yksinkertaisesti siitä syystä, että ostovoimamme on ollut viime vuosina laskusuuntainen.

Kirjoittanut
Stella
Stella
Jaa artikkeli:
Vaihtokapula

Palvelemme arkisin klo 9–17.

Kapulatakuu Plus | Etämyynnin tilaus- ja toimitusehdot | Laiteostojen sopimusehdot | Tietosuojaseloste | Evästekäytännöt

Copyright 2024 DNA Oyj.

Hyvemmät puhelimet