Vaihtokapula
Blogipostauksen pääkuvan alt-teksti

lokakuu 3, 2024

Podcast: Tätä käytännössä on kiertotalous

23 Extra on Vaihtokapulan ja 23 Median yhteisvoimin toteutettu sarja kiertotaloudesta. Tässä jaksossa erikoistutkija Laura Sokka auttaa meitä ymmärtämään mitä kiertotalous käytännössä on. Mikä kiertotalouden rooli on tänään ja mikä sen rooli olisi tulevaisuudessa?

Laura Sokka on myös projektipäällikkönä syksyllä 2024 käynnistyneessä tutkimuksessa, joka käsittelee pienelektroniikan kiertotalouden haasteita, mahdollisuuksia ja ratkaisuja.

Katso jakso tästä:

Koko sarjan löydät täältä.

Laura Sokka toimii projektipäällikkönä Pienelektroniikan kertotalouden haasteet, mahdollisuudet ja ratkaisut -hankkeessa. Projektilla on kaksi tärkeää tutkimuskohdetta: pienelektroniikan, kuten laatikoissa lojuvien käytettyjen puhelimien, kierrätysmahdollisuudet sekä sen käyttöiän pidentämiseen liittyvät ratkaisut.

Tähän asti olemme tottuneet elämään lineaaritaloudessa: tuotteen elinkaari alkaa neitseellisen materiaalin tuottamisesta ja se päätyy hyödyntämättömäksi jätteeksi. Tällaisen ”kehdosta hautaan” -ajattelumallin sijaan kiertotaloudessa haetaan mallia luonnosta. Se mikä on luonnossa ”jätettä” päätyy muiden raaka-aineeksi. Meidän ei siis tarvitse keksiä pyörää uudelleen, kunhan meiltä löytyy rohkeutta ja päättäväisyyttä muuttaa ajattelutapojamme ja toimintamallejamme.

Kohti käyttöiän pidentämistä

Muistatko vielä vanhat Nokia-puhelimet, joiden akun pystyi vaihtamaan helposti itse? Kun iPhone rynnisti markkinoille, se muutti akut kiinteiksi, joiden vaihto ei enää onnistukaan keneltä tahansa.

Nykyään akun simahtaminen ei onneksi enää tarkoita sitä, että puhelin on automaattisesti käyttökelvoton – tästä pitää huolen myös pienelektroniikan korjattavuuteen liittyvä asetus. Moni yksityinen toimija tarjoaa puhelimien akun vaihdon palveluna ja puhelimen voi kierrättää eteenpäin, jolloin akku vaihdetaan entistä ehompaan. Näin koko puhelin ei muutu roskaksi, vaikka vain yksi osa siitä ei olisikaan enää priimakuntoinen.

Käyttöiän pidentämisessä on kuitenkin vielä paljon tehtävää sekä tavaroita tuottavien yritysten että kuluttajien osalta. Ongelmana on, että kestävän tuotteen tekeminen ei nykyisillä kannustimilla ole liiketoiminnallisesti kannattavaa, eikä uuden tuotteen ostaminen on usein edullisempaa kuin vanhan korjaaminen.

Käytetyn puhelimen materiaalien kierrättäminen tekee vasta tuloaan

Jätehuolto itsessään toimi meillä jo kohtuullisen hyvin, mutta jätteiden hyötykäyttöön ottamisessa on kuitenkin vielä tehtävää. Käytetty puhelin voidaan viedä SER-romun vastaanottopisteeseen tai laitteen myyjälle. Nämä esikäsitellään vastaanottajalla, ja materiaalien varsinainen talteenotto tapahtuu pääasiassa muualla Euroopassa.

Siinä missä neitseellisen raaka-aineen louhinta on isoa toimintaa ja energiaintensiivistä toimintaa, pienestä laitteesta louhiminen on mikroskooppisen pientä ja vaatii vähemmän energiaa. Vaikka elektroniikkajätteen kierrätyksen saanto on vielä tällä hetkellä pientä, kysyntä on kasvamassa ja siksi uudelleenkierrätys on tulossa tuottoisammaksi. Suuntausta materiaalien kierrättämiseen voitaisiin johtaa erilaisilla ohjauskeinoilla, kuten verotuksella ja tuottajavastuuta kehittämällä.

Käytetyssä puhelimessa on kriittisten raaka-aineiden lisäksi myös materiaalia, joiden kierrättäminen on ongelmallista. Yksi suuri ongelma on muovi. Pakkausmuovin kierrätykseen ollaan kehittämässä uusia tapoja, mutta elektroniikassa käytetyn muovin kierrättäminen ei ole yhtä mutkatonta. Sokan projektissa kartoitetaan ja tunnistetaan kestäviä ratkaisuja tähänkin haasteeseen.

Kiertotalous on tulevaisuutta

Älylaitteiden kulutuskysyntä kasvaa voimakkaasti, ja jos teknologia ja kierrätys ei kehity voimakkaasti ja nopeasti, maapallomme resurssit eivät yksinkertaisesti riitä. Jos pohdit,miten pääset nopeasti mukaan kiertotalouden hyvän kehään, ota talteen nämä kolme neuvoa:

  • Käytä niin pitkään kuin voi käyttää
  • Korjauta kun laite on korjattavissa
  • Kierrätä kun laite ei ole enää korjattavissa

Sokka suhtautuu tulevaan positiivisesti. Lainsäädäntö, yritysten toiminta ja ihmisen asenteet ovat menossa oikeaan suuntaan. Korjattavuus ja lisääntyvä tuotteiden uudelleenkäyttö voivat johtaa isoon asenne- ja käyttäytymismuutoksiin.

Kirjoittanut
Stella
Stella
Jaa artikkeli:
Vaihtokapula

Palvelemme arkisin klo 9–17.

Kapulatakuu Plus | Etämyynnin tilaus- ja toimitusehdot | Laiteostojen sopimusehdot | Tietosuojaseloste | Evästekäytännöt

Copyright 2024 DNA Oyj.

Hyvemmät puhelimet